10 succesgewoonten van topondernemers, succesgewoonten van topondernemers #7

Sep 26, 2019

 

Transcript

Hallo, hier is Ton Langelaan van Succesgewoonten. En in deze aflevering geef ik de 10 belangrijkste dagelijkse succesgewoonten, routines of rituelen die een stevig fundament leggen onder de successen van topondernemers. Kom je hier nu voor het eerst klik dan even op de abonneerknop hieronder. Elke donderdag kom ik met nieuwe inzichten uit ons onderzoek naar de recepten van topondernemers. Blijf alert. 10 succesgewoonten van die topondernemers.

[intro muziek]

Allereerst: net als topsport is topondernemen een manier van leven, een levensstijl. Je zult goed moeten zorgen voor jezelf, discipline moeten opbrengen, elke dag moeten trainen, op je voeding letten, voldoende rust nemen, doelen stellen en hindernissen moeten overwonnen worden. Je zult heel veel uren bezig zijn met je bedrijf, je opofferingen getroosten en het zal je passie moeten zijn om het vol te kunnen houden.

Daarbij is het handig dat je bepaalde routines opbouwt die je vanzelfsprekend in de richting van je doelen doen bewegen. Zodat je daar niet over na hoeft te denken en geen beslissingen over hoeft te nemen. En dat stuk werkgeheugen kun je dan gebruiken voor andere zaken. En die positieve routines of rituelen draaien dan gewoon op de achtergrond van je computer, van je brein, door, op de automatische piloot.

Nou dit zijn de 10 belangrijkste gewoonten van succesvolle ondernemers:

1. Sta vroeg op. 5 uur, 6 uur? Ik ken een aantal ondernemers die om 4 uur al naast hun bed staan. En dat betekent ook automatisch dat je eerder naar bed gaat omdat je anders slaap tekort krijgt. Maar het blijkt dat de eerste uren na de slaap het meest productief zijn en dat de uren vlak voor de nachtrust meestal gekenmerkt worden door een gebrek aan energie en aan het eind van de dag ben je moet en er is heel veel afleiding van wat je van je doelen afhoudt. Dus die extra uren in de morgen zijn dan werkelijk extra productieve tijd.

2. Drink een paar glazen water. Vooral na een nachtrust ben je gedehydrateerd doordat je gedurende de nacht wel transpireert maar geen vocht inneemt. En je lichaam en je brein hebben nu eenmaal water nodig om goed te kunnen functioneren.

3. Doe ademhalingsoefeningen om in een ontspannen maar alerte toestand te komen. Je kunt ook, je kunt Box breathing of Alpha breathing, of de methode van Wim Hof. Concentreer je op de ademhaling en breng je focus steeds weer terug als deze afdwaalt. Zo bereik je de alfa-staat van hersenfrequenties. En die staat wordt beschouwd als een ontspannen gemoedstoestand waarmee je ontvankelijker, opener, creatiever en minder kritisch zou zijn. Edison, Einstein en vele andere briljante denkers beschouwden een dagelijks ritueel van toegang tot een alfa-gemoedstoestand als essentieel voor hun werk. Wanneer we in de alfastoestand zijn, hebben we een beter geheugen. En omdat we rustiger zijn, zijn we meestal meer gefocust en nemen we betere beslissingen.

4. Train het lichaam. Doe fysieke oefeningen, sport. Als je topprestaties wilt kunnen neerzetten, op welk vlak dan ook, dan zul je de fysieke energie tot je beschikking moeten hebben. Door je lichaam te trainen krijg je een betere conditie en meer kracht. En je ziet er ook beter uit, je voelt je fitter. En dit heeft natuurlijk een positieve invloed op je zelfvertrouwen en op je prestatievermogen op elk vlak. Daarbij komt ook dat je ook zelfdiscipline traint. Iets wat absoluut noodzakelijk is voor succes.

5. Dagelijkse meditatie. Je kunt op vele manieren mediteren. Het kan gaan om ontspanning, om gerichte focus om te reflecteren. En een concentratie op toekomstige doelen of visualisatie helpt je je doelen te bereiken vooral als je in gedachten helemaal in de doeltoestand stapt en de gevoelens ervaart die horen bij die gerealiseerde doelstelling. Je bewustzijn stemt dan af op die situatie en je brein – wat we noemen het reticulair activeringssysteem (je RAS) ofwel je perceptiefilter - gaat vervolgens mogelijkheden zien in je omgeving om die doelen te bereiken en gaat bewijzen vinden dat je je doelen aan het bereiken bent. En dat sterkt je in de overtuiging dat je die kunt halen.

6. Ontwerp je dag vooraf op het behalen van je doelen. In plaats van te reageren op de omgeving en alle mensen daarin maak je een avond van te voren een pro-actieve planning van hoe je volgende dag wilt hebben. En dit gaat er weer voor zorgen dat je focus ligt op het behalen van je doelen en dat je niet afgeleid wordt door allerlei minder belangrijke zaken. Naast de to-do lijst kun je een to-feel lijst (welke gevoelens wil je ervaren gedurende de dag) en een to-be lijst maken (wie wil je zijn, wat voor iemand tijdens die dag)

7. Lees elke dag. Voor de succesvolle ondernemer gaat het dan om non-fictieboeken. Heel vaak zie ik boeken over andere grote ondernemers in de kast staan: Bill Gates, Steve Jobs, Richard Branson, Mark Zuckerberg, Elon Musk. Laten zij jou inspireren. Lezen en succes gaan altijd samen. Het stimuleert je brein. Het is de noodzakelijke mentale training.

8. Blijf jezelf altijd ontwikkelen. Welke vaardigheden heb je nodig om je doelen te bereiken. Elke succesvolle ondernemer is ergens begonnen, bij nul. Als zij iets willen en nog niet de vaardigheid bezitten dan gaan zij daar aan werken. Het leren stopt nooit. Dus jezelf steeds willen verbeteren.

9. Creatief schrijven. Schrijf op wat je gedaan hebt, schrijf op hoe je kunt verbeteren, schrijf je doelen op, schrijf op hoe je geïnspireerd bent. Door creatief te schrijven leg je je vluchtige gedachten leg je vast en breng je structuur in die vele associaties van je gedachten. Het zet alles op een rijtje. Veel succesvolle ondernemers zijn ook succesvolle auteurs. Door het schrijven krijgen ze zelf inspiratie, zelfvertrouwen en doen ze nieuwe ontdekkingen.

10. Zeg affirmaties hardop. Als jij doelen hebt, een droom om te verwezenlijken, je iemand wilt zijn, zeg dat dan hardop met overtuiging alsof het al zo is en met een houding en bewegingen die daarbij horen. Affirmaties ondersteunen de visualisaties die ik eerder genoemd heb. Ook affirmaties herprogrammeren het Reticulaire Activerings Systeem in de juiste richting van jouw dromen, zodat je mogelijkheden gaat zien in de omgeving en bewijzen gaat vinden om overtuigd te raken van de haalbaarheid van je doelen.

Samenvattend:

1. Sta vroeg op
2. Drink water
3. Doe ademhalingsoefeningen
4. Train het lichaam, sport of workout
5. Mediteer of visualiseer
6. Ontwerp de dag vooraf
7. Lees elke dag
8. Blijf jezelf ontwikkelen
9. Creatief schrijven
10. Zeg je affirmaties hardop

In de komende afleveringen kom ik terug op deze succesgewoonten en geef ik aan hoe je deze voor jezelf kunt invoeren zonder terug te vallen in je minder productieve of minder succesvolle gedrag.

Vind je deze aflevering zinvol laat dat dan even zien met een like. En ik ben ook heel benieuwd welke succesgewoonten jij al doet en welke je van plan bent om eigen te maken. Laat het weten hieronder. Inspireer elkaar. En denk er nog even aan om te abonneren.

Onthoud, je hebt alles in je om te slagen. Leef bewust en geniet van het leven. Op jouw succes.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.