Gedachten zijn Krachten Deel 1, Succesgewoonten van topondernemers #2

Sep 26, 2019

 Transcript

Goedemorgen, goedemiddag, goedenavond of ……. goedenacht. Het is maar net wanneer je naar deze video kijkt. Vraag je je ook wel eens af hoe het komt dat de één succesvol is en de ander hmmmm middelmatig. In deze video uit de serie over succesgewoonten van topondernemers heb ik het over …….. hoe je gedachten je lichaam en dus je gedrag en dus je resultaten sturen. Gedachten zijn krachten deel 1.

We willen allemaal iets bereiken. We hebben allemaal grote of kleine dromen. We willen allemaal succesvol en gelukkig zijn. En bij de ene persoon lukt dat uitermate goed….. om die droom te realiseren en de ander worstelt en het wil maar niet opschieten. Als jij succesvoller en gelukkiger wilt zijn wat kun je dan het beste doen? Precies, afkijken van mensen die dat op de één of andere manier voor elkaar hebben gekregen. Op de één of andere manier……..hoe dan? Wat de één kan kan de ander, op zijn manier, leren. Dus ….hoe dan?

In ons onderzoek naar de recepten van topondernemen heb ik bij verschillende topondernemers afgekeken, ik heb ze geobserveerd en uitgehoord over hoe dan? En in deze serie over de succesgewoonten van topondernemen leg ik je elke week de resultaten daarvan uit. In deze aflevering ga ik in op de basis: gedachten zijn krachten. In deze video leg ik uit hoe onze gedachten ons lichaam en dus ons gedrag en dus onze resultaten aansturen. Ha leuk om te weten maar je moet er wel iets mee gaan doen, in actie komen om profijt te hebben van deze kennis. Ik zal je dus aan het werk zetten in de video. Wil je wel succes maar niet in actie komen stop dan deze video en ga iets anders doen want dan heeft het geen zin dat ik je dit uitleg. Durf je het wel aan om aan de slag te gaan om succes te hebben let dan op:
In mijn workshops en trainingen laat ik altijd dit experimentje zien. De pen aan een touwtje. Ik hang de pen stil en laat hem stil hangen. Maar dan stel ik me in gedachten voor dat de pen van voor naar achteren gaat en wat schetst mijn verbazing de pen gaat ook in werkelijkheid van voor naar achteren. Ja nogal logisch zul je zeggen. Je beweegt je hand…..Maar let dan eens goed op mijn hand als ik me voorstel, alleen in gedachten dus, hoe de pen van links naar rechts gaat. De hand blijft stil maar de pen gaat van links naar rechts. De laatste grote truc is ………. een rondje. Ik zie in mijn gedachten voor me dat de pen ronddraait. En …….. in de fysieke realiteit draait hij nu ook rond. Als je nu zegt: ‘dit is nep’ stop dan de video even om het zelf uit te proberen. Pak een pen en een touwtje en hou de pen stil maar stel je alleen maar voor dat de pen heen en weer, of rond beweegt. Probeer het voor jezelf. Zet de video even op pauze en dan wacht ik wel even……

Zo dat duurde lang…. Kon je geen touwtje vinden? Ik ben ondertussen even iets gaan drinken. Maar nu we terug zijn. Pen aan een touwtje….. Bizar hè? Nou eigenlijk niet maar het blijft toch bijzonder hoe wij in elkaar zitten en functioneren. Want hoe werkt dit dan? Op de één of andere manier sturen mijn gedachten mijn lichaam aan. Miljarden cellen werken op basis van een voorstelling samen, spiercellen, zenuwcellen, hersenen, bloedvaten, hormoonklieren enzovoorts om die mentale voorstelling fysiek te maken. Je lichaam krijgt van je brein een instructie en gaat daar direct mee aan de slag om dat uit te voeren. Hoe doet hij dat. Geen idee maar ik maak er wel elk moment van de dag gebruik van. Als vanzelfsprekend. Maar bij sommigen die de truc met het touwtje probeerden uit te voeren lukte het niet. De pen bleef stil hangen. Laten we zeggen: ze waren niet succesvol. Gaat er iets mis in hun brein, kunnen ze het gewoon niet, missen ze talent of intelligentie? Zijn ze gewoon lui en willen ze niet? Nee, nee, nee. Ze hebben alles in huis om te slagen. Maar wat gebeurt er? Dit is wat er gebeurt. Bij voorbaat gaat deze persoon er vanuit dat het niet gaat lukken. ‘Ik kan het niet’. ‘Ik doe het altijd verkeerd’. ‘Het wordt niets’. En wat stel je je dan voor? Precies, dat het niet lukt en dat de pen stil blijft hangen. En welke instructie geeft het brein dan aan het lichaam. Juist ja, dat de pen stil moet blijven hangen want dat stellen ze zich voor. Als ik ze heel bewust die pen in een rondje draaiend laat voorstellen, eventueel met de ogen dicht, dan begint de pen meteen te draaien. Soms is het ook zo dat ze de pen wel zien draaien in gedachten maar tegelijkertijd zeggen ze tegen zichzelf dat het niet lukt en zien ze zichzelf voor gek staan omdat het anderen wel lukt en hun niet…... Zo geeft hun brein verschillende tegenstrijdige instructies en dan weet hun lichaam niet meer wat het moet doen en stopt het met de uitvoering.

En dit lijkt heel simpel maar stel je eens voor dat je een voorstelling hebt van iets wat je heel graag wilt bereiken, een droom, een zeer gewenste situatie. Je lichaam gaat daar dan direct mee aan de slag om dat ten uitvoer te brengen. No problem. Maar als het brein tegelijkertijd denkt; ah, dat kan ik toch niet en er een voorstelling van mislukking ontstaat weet het lichaam het niet meer. De instructie is tegenstrijdig. Voorwaarts mars, oh nee stop, naar links, of ik bedoel naar rechts, doe maar naar achteren. Met zo’n commandant in je leger ga je de strijd niet winnen. Het is een puinhoop en iedereen loopt door elkaar. Zo werkt je brein en zo werkt je lichaam. Is de instructie eenduidig dan kan het lichaam niets anders doen dan de voorstelling realiteit maken. Helaas zijn heel veel gedachten die we hebben, of voorstellingen in ons brein, automatisch geworden en zijn we ons er niet meer bewust van wat we ons voorstellen. Deze achtergrondprogramma’s op onze computer draaien wel maar we weten niet hoe. Of we weten niet eens dat dat gebeurt. En ze hebben wel invloed op de prestaties van de computer maar we kunnen ze niet verwijderen. Totdat we ze bewust worden en manieren vinden om ze te verwijderen of te veranderen waardoor ze meewerken aan succes in plaats van tegenwerken zodat deze computer 10 x sneller gaat en met een heel duidelijke richting.

Waar het dus om gaat is dat je je bewust wordt van je gedachten en de gedachten die je succes in de weg zitten opruimt. Daar komen we in de loop van deze serie heel duidelijk op terug. Voor nu is de opdracht om bij je zelf na te gaan wat je lichaam allemaal aan het doen is of niet aan het doen is (je gedrag dus) waardoor je niet bereikt wat je zou willen bereiken. Stuur je lichaam nu heel bewust aan door die zaken wel te doen of te laten zodat je vooruit komt bij het bereiken van wat je wilt. Voorbeeldje: ik weet dat als ik ’s morgens op tijd op moet staan ik ’s avonds beter op tijd naar bed kan gaan. Op de één of andere manier lukt dat niet. Laat het nu wel lukken door na te gaan welke gedachten het dwarszitten en die op te ruimen. Of heel duidelijk te focussen op op tijd naar bed gaan.
Nog een voorbeeldje: ik moet mijn taak, mijn werk of huiswerk afkrijgen maar ik kijk liever naar Netflix. Stuur je gedachten heel bewust naar de uitvoering van de taak. Zie het voor je en focus daar op. Zie hoe je de taak uitvoert en afmaakt, blij bent dat het klaar is.

Kort gezegd: Ga voor 2 of 3 onderwerpen na wat je zou moeten doen om vooruit te komen maar niet doet en doe het nu wel. Schrijf ze op in je succesgewoontenschrift.
De volgende week laat ik je zien dat je gedachten je waarneming sturen. Wat je precies ziet in de omgeving is maar heel beperkt. Het meeste zie je gewoon niet. Succesvolle ondernemers zien precies die dingen in de omgeving die ze nodig hebben om te slagen. Hoe dan? Dat komt de volgende keer. Voor nu: Je hebt alles in huis om te slagen. Leef bewust en geniet van het leven.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.