Hoe Denken Succesvolle Mensen, Succesgewoonten van Topondernemers #11

Oct 17, 2019

Transcript

Hoe denken succesvolle mensen? Hoe maken zij hun dromen waar? Daar ga ik het met je over hebben in deze aflevering. Want ons gedrag en onze resultaten komen voort uit onze manier van denken. Succesvol denken betekent dus succesvolle resultaten. En als je het zinvol vindt en daar meer over wilt weten, abonneer even op dit kanaal. Elke week een nieuw inzicht in succesvol ondernemen.

Hoe denken succesvolle mensen? Het is ondertussen wel duidelijk dat er een groot verschil zit tussen de manier van denken van succesvolle mensen en van minder of niet succesvolle mensen. Het is allang niet meer zo dat succes een groot mysterie is dat toegekend wordt aan geluk, of het lot of aan bijzondere talenten of eigenschappen. Succes is een kwestie van mindset, je manier van denken, de manier waarop we psychologische factoren toepassen of niet. Succes is geen toeval. Succesvolle mensen komen uit alle lagen van de bevolking, jong of oud, met of zonder een ondersteunende omgeving. Sommige mensen worden succesvol en anderen niet. En het draait er steeds om: hoe je gebruik maakt van je brein, van je denken. En hoe maken we daarbij gebruik van onze tijd. Welke keuzen maken we van dag tot dag.


Bij succes gaat het eigenlijk altijd om hoe je omgaat met iets nieuws. Iedereen heeft namelijk dromen maar de vraag is hoe ga er mee om, vanuit het hebben van zo’n droom? Mensen die niet slagen dromen ook maar ze zien die droom als ver weg en onbereikbaar. Belemmeringen in hun denken zeggen: ik zou niet weten hoe ik dat moet doen, ik kan dat niet, ik heb dat nooit eerder gedaan. Dus stoppen ze bij voorbaat. Of ze zeggen ik weet niet hoe ik de middelen bij elkaar moet krijgen die nodig zijn om die droom te realiseren. Dus ze stoppen al bij voorbaat. Of ze hebben het idee dat die succesvolle mensen ja een heel ander soort volk is waar ze niet bij passen. En dus stoppen ze bij voorbaat.


Iedereen droomt van een mooi en succesvol leven. Succesvolle mensen hebben hetzelfde. Ook zij dromen. En ze hebben ook hun twijfels en angsten. Maar het verschil zit in wat ze daar mee doen. Als succesvolle mensen niet weten hoe ze hun droom moeten bereiken, niet weten hoe ze dat moeten doen, dan is het hun taak – en dat zetten ze op de agenda - om dat voor elkaar te krijgen, om dat te leren. Dan gaan ze dat leren wat ze moeten leren zodat ze het wel kunnen.
Als succesvolle mensen de middelen niet beschikbaar hebben zoeken ze net zolang tot ze aan de slag kunnen. Het is hun taak geworden om de middelen te vormen, bij elkaar te schrapen desnoods. Als succesvolle mensen het idee hebben dat ze niet passen bij de succesvolle groep mensen dan werken ze eraan om het wel voor elkaar te krijgen, om er wel bij te horen om te worden zoals die mensen die dat wel voor elkaar krijgen.


Waar het om gaat is dat je gebruik maakt van de middelen die tot je beschikking hebt, dat je werkt aan het ontwikkelen van je vaardigheden, het vormgeven van je talenten, totdat je het kunt, dat je de persoon wordt die het wel voor elkaar krijgt. En zo word je zelfverzekerder, en word je gedisciplineerd, zo word je zoals je in je dromen eigenlijk al bent.
En als je je droom wil waarmaken dan zal je zelf moeten veranderen. Tenzij de droom al is zoals het nu is. Maar over het algemeen is die droom een gewenste situatie en komt die niet overeen met de huidige situatie. En dan kun je niet blijven zitten waar je zit en wachten tot de omstandigheden jouw droom in je schoot werpen.


Als ik mijn droom wil realiseren zal ik moeten veranderen. Het zal uit mij moeten komen. Ik zal de persoon moeten worden, meer optimistisch, meer gedisciplineerd, meer gedreven. En al ben ik dat nu nog niet, als ik eraan werk kan ik dat worden, kan ik de persoon worden die zijn droom leeft. Als ik vanaf nu leef vanuit mijn beste ik, vanuit mijn meest krachtige versie en mezelf elke dag verbeter en zo mijn leven bewust vormgeef, leef ik binnenkort in mijn ideale droom.


En als je niet weet hoe maak dan gebruik van kennis die er al is uit boeken en video’s, vind een mentor die jouw de weg kan wijzen omdat deze mentor die weg zelf al bewandeld heeft . Volg trainingen en kijk af van rolmodellen. Net zolang tot je de weg zelf kent en niet meer hoeft te verdwalen. Dit is wat de succesvolle mens doet. De topondernemers hebben kasten vol inspirerende boeken staan, meestal van andere ondernemers die net een paar stappen verder zijn.


En als je de middelen niet hebt vraag het dan, kijk hoe die rolmodellen daar aan gekomen zijn, volg hun strategieën om in die middelen te voorzien.
En als je niet zo een iemand bent die dit soort doelen bereikt stel je dan voor hoe je dat wel bent en kijk af van hen die al zover zijn. En bouw vervolgens aan jezelf. Elke dag en elk moment.


Voorwaarde voor dit alles is wel dat je exact weet waar je naar toe wilt. Je kunt de beste middelen en vaardigheden bezitten als je niet weet waar je heen moet en wat je er mee aan moet kom je nog nergens. Een supersonisch vliegtuig zonder duidelijke bestemming zweeft doelloos rond. Een modern schip, van al de beste technieken voorzien zonder een duidelijk eindpunt dobbert een beetje rond en komt nergens. De succesvolle ondernemer heeft het telkens over die stip op de horizon waar doelgericht naar toe gegaan wordt. Hij ziet het voor zich, is in gedachten allang gearriveerd.


Vervolgens weet je dat de weg naar die stip niet perse eenvoudig hoeft te zijn. Dat de juiste manier van denken inhoudt dat je bereid bent om er voor te knokken, voor te werken, om inspanning te leveren, ook als het even niet meezit. En dat je je opofferingen moet getroosten en niet steeds voor de ‘instant gratification’ kiest, de korte termijn waarmee je eigenlijk je lange termijn doel opoffert.
En zelfs als je de beste bent blijf je als topondernemer je steeds afvragen hoe je kunt verbeteren, hoe je kunt groeien. Want stilstand is achteruitgang en groei levert de mooiste en meest bevredigende ervaringen op.


De droom dat je al succesvol bent houdt je scherp en gedisciplineerd en gedreven en uiteindelijk leef je die droom in deze werkelijkheid.


Dit is hoe succesvolle mensen denken.
Lijkt je dit wat? Druk even op die abonneer knop. Dan zien we elkaar volgende keer weer om verder te werken aan het waarmaken van onze dromen.


Voor nu: Je hebt alles in huis om te slagen. Leef bewust en geniet van het leven. Op jouw succes.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.