Meer Zelfvertrouwen door je Houding, succesgewoonten van topondernemers #5

Sep 26, 2019

 

Transcript

Mwaaaaah Goedemorgen, goedenmiddag, goedenavond …………(gapen)………………….huh goedenacht.
Heb je ook wel eens dat je je op belangrijke momenten super onzeker voelt. Juist als je het het hardst nodig hebt laat je zelfvertrouwen je in de steek. In deze aflevering ga ikhet met je hebben over één van de manieren waarop je je direct sterk en vol zelfvertrouwen kunt voelen. Je lichaam als middel om je gemoedstoestand te sturen. Succesgewoonten van topondernemers deel 5
Op elk moment dat jij dat wil direct vol zelfvertrouwen. Kan dat? En hoe doe je dat dan?
In aflevering 2 van succesgewoonten hebben we gezien dat je lichaam aangestuurd wordt door je gedachten. De voorstellingen die je bewust , maar ook vooral onbewust hebt, geven signalen naar je lichaam om die voorstelling waar te maken. De pen aan een touwtje……. Maar andersom werkt het ook. Je kunt je lichaam gebruiken om signalen naar je brein te sturen waardoor je gedachten veranderen. En waardoor je je beter gaat voelen.
Laten we bij het begin beginnen. Als ik mensen vraag wat zij graag zouden willen dan hebben ze het vaak over meer geld, een groter huis, een goede relatie, vrienden, een stoere auto, meer tijd, vakantie. Maar als je goed nagaat wat de echte wens achter al die dingen is dan is dat een goed gevoel. Geld levert een gevoel van zekerheid op of status of de vrijheid om te doen wat je wilt. Een groter huis levert een gevoel van comfort op of beschutting. Een goede relatie zorgt voor verbondenheid en liefde enzovoorts. Uiteindelijk draait alles wat we willen om het hebben van een goed gevoel of het kwijtraken van een slecht gevoel. Al het andere zijn middelen om dat gevoel te krijgen. Of in ieder geval denken we dat we dat gevoel er door krijgen. En dat goede gevoel zorgt er ook weer voor dat we beter presteren dan dat we ons slecht voelen. Het managen van onze gemoedstoestand, hoe we ons voelen is dan ook super belangrijk want als we dat kunnen hebben we controle over wat we willen: een goed gevoel.
Hoe fantastisch zou het zijn als je direct dat goede gevoel kunt oproepen bij jezelf. Kan dat dan, zul je vragen? Ja, dat kan. En hierbij gaan we dus uit van het principe dat je gedachten, je gevoel en je lichaam direct met elkaar verbonden zijn. In de vorige aflevering heb ik het gehad over de twee mensen bij de achtbaan en hoe de één het als afgrijselijk zag (manier van denken) en de ander als fantastisch (andere manier van denken). In het lichaam gebeurden dan ook compleet verschillende zaken (vlucht- en vechthormonen of gelukshormonen). En ook het gevoel dat tot stand kwam verschilde dag en nacht van zwaar gestrest tot superfantastisch. En omdat je lichaam, je gedachten en je gevoelens als een soort drie-eenheid direct verbonden zijn met elkaar kun je elk van de drie gebruiken om je gevoelens te sturen. En nu gaan we dus in op hoe we dat met ons lichaam kunnen doen.
Hoe staat iemand erbij (lichaam) die zelfverzekerd is? Precies, hoofd omhoog, ontspannen maar stevig, groot, borst naar voren, glimlach op het gezicht. Je herkent de gemoedstoestand direct. Als je ook zo gaat staan merk je meteen dat het iets met je gevoel doet. Ga eens staan alsof je superman bent, met een cape om je schouders, sterk en onverslaanbaar. Hoe voelt dat? Nu zal je zeggen: maar Ton moet ik me als superman gedragen elke keer dat ik me zeker wil voelen bijvoorbeeld bij een sollicitatie of verkoopgesprek? En ik zal zeggen: ja, als het helpt. Ze zullen echt niet op je cape trappen. En jij voelt je geweldig.
Ga eens na hoe iemand er bij staat, of hangt is misschien beter, die zich depressief voelt. Schouders afzakkend, mondhoeken naar beneden, slappe spieren, hoofd omlaag, ogen naar beneden gericht. Als je maar even in zo’n houding gaat staan voel je je meteen rot. Beter van niet. Ga maar weer recht staan.
Jij kunt op ieder moment een andere houding aannemen en je beter gaan voelen. Er was een onderzoek aan de Universiteit van California, San Fransisco waarbij ze een groep van manisch depressieve mensen de instructie gaven om een paar minuten een glimlach op hun gezicht te zetten. Er was er niet één in die paar minuten die zich rot voelde. Sommige waren zelfs in staat om uiteindelijk hun gemoedstoestand door het glimlachen onder controle te krijgen. Er is nu zelfs een hele beweging die we lach-yoga noemen die dit principe gebruikt om de gemoedstoestand te managen. Voorbeeldje
LACHEN
LACHEN
LACHEN
LACHEN
LACHEN
Deed het iets met je? Ja ik trok mijn wenkbrauwen op en zette de video uit…. Maar de meeste mensen kunnen het niet laten om dan mee te gaan zitten lachen. Of het nu nep is of echt, het brein maakt geen onderscheid en de effecten in het lichaam zijn precies hetzelfde. Allerlei gezonde gelukshormonen komen vrij bij het lachen. En zelfs het lachen zonder reden heeft zeer gezonde effecten op het lichaam: van pijnreductie, versterken van het hart, betere ademhaling, vermindering stress, betere slaap, gewichtsverlies, jonger uiterlijk. De moeite waard toch?
Een plotselinge verandering in je houding geeft een plotselinge verandering in je gemoedstoestand en in je denken. Die drie – denken, voelen, gedragen - zijn nu eenmaal direct met elkaar verbonden. En dit brengt ons bij het principe van de ‘power move’. Een kreet vol overtuiging en kracht uitgesproken of uitgeschreeuwd, met een beweging die daar bij hoort en in dat moment kan het niet meer stuk. Yessss, Waauuw, Tsjakka, WoeHoehoe. Als er iets fantastisch gebeurd is zijn het uitingen van uitzinnige vreugde. Maar je kunt het andersom dus ook gebruiken om uitzinnige vreugde op te roepen.
Ga maar eens na bij jezelf, als experiment. Wanneer je je neutraal voelt en je zou je best geweldig willen voelen, voor de lol, probeer dan eens te gaan juichen, zomaar voor niets. Probeer het. Wat maakt het uit wat anderen er van vinden. Zij zijn misschien geïrriteerd maar jij voelt je fantastisch en gezond. Grote kans dat anderen zich er ook positief door gaan voelen. Dubbele pret.
Nou behalve de eerste methode van de lichaamshouding aannemen die overeenkomt met de bijbehorende gemoedstoestand zijn deze methoden allemaal nogal uitbundig. Kan het niet wat subtieler? Ja, er zijn ook manieren die minder groots zijn om je goed te doen voelen. Maar daar ga ik een volgende keer op in als het gaat om de focus van je gedachten en om het ankeren van een goed gevoel om er succesgewoonten van te maken.
Voor nu: vind je power move, experimenteer met deze methoden. Je hebt alles in je om te slagen, leef bewust en geniet van het leven. Op jouw succes.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.