Meer Zelfvertrouwen door Vragen, succesgewoonten van topondernemers #6

Sep 26, 2019

 

Transcript

Mwaaaaah Goedemorgen, goedenmiddag, goedenavond …………[gapen]………………….[vallen……… kabaal] huh goedenacht.

Zou je ook niet willen dat je je op bepaalde belangrijke momenten, belangrijke momenten, vol zelfvertrouwen voelt, dat je precies het juiste zegt en dat op het juiste moment en dat alles wat je weet en kunt precies op zijn plek valt? Hoe kun je je gemoedstoestand managen zodat je je op elk moment optimaal voelt. In deze aflevering ga ik hier met je op in. Wat je aandacht geeft wordt groter. Over de focus van je aandacht. Succesgewoonten van topondernemers deel 6

[Intro muziek]

Op elk moment dat jij dat wil vol zelfvertrouwen. Kan dat? En hoe doe je dat dan?
In de vorige aflevering heb ik je laten zien hoe je je lichaam kunt gebruiken om je goed te voelen en hoe je daarmee je taak beter kunt uitvoeren. Je denken, je gemoedstoestand en je lichaam (je fysiologie) zijn direct met elkaar verbonden, als het ware drie uitdrukkingen van dezelfde jij. Denken, voelen en doen. Dus als je één van de drie verandert veranderen de andere twee onmiddellijk mee. Het lichaam hebben we besproken in de vorige aflevering. En ik wil het nu met je hebben over het denken.

Wat je aandacht geeft wordt groter. Aangezien wij mensen ons slechts bewust kunnen zijn van een paar aspecten tegelijk van de omgeving waar we in leven laten we automatisch het overgrote deel van wat er ook is weg. Nu je het zegt hoor ik de vogeltjes buiten fluiten, en voel ik de druk van de toetsen op mijn toetsenbord, zie ik het scherpe licht van de computer, eh ik merk de smiley op die naast de camera staat die ik daar heb neergezet om me te herinneren aan lach af en toe ook eens, en bemerk ik het opgeblazen gevoel in mijn buik nadat ik lekker heb gegeten, voel ik de lucht door mijn neusgaten. Maar daarvoor merkte ik het niet eens. Ik had het niet eens in de gaten. Wanneer ik iets mijn bewuste aandacht geef ontstaat het als het ware opeens in mijn beleving. Het wordt groter. En hoe meer ik er mee bezig ben hoe meer ik ervan ga zien en ervaren. En hoe meer ook de bijbehorende gevoelens opgeroepen worden. Denk maar eens even aan één van die fantastische momenten in je leven waarbij je je geweldig voelde. Als je er dan aan denkt bemerk dan hoe dat voelt. En om het experiment af te maken denk dan ook eens even aan een heel erg gênant moment. Hoe voelt dat? Je gevoel is direct gekoppeld aan je gedachten. En dat lijkt voor de hand liggend. Het leuke is dat je niet perse naar momenten hoeft te gaan uit je herinnering maar dat je ook gebeurtenissen kunt verzinnen, positief of negatief. Je fantasie brengt je eigenlijk overal. En bijbehorende gevoelens zullen direct opkomen. Hoe mooi zou het zijn als je die gedachten op elk moment kunt oproepen en je dus op elk moment ook een goed gevoel kunt hebben? Ja, maar Ton, zul je misschien zeggen, je moet wel realistisch blijven. Soms heb je momenten die nu eenmaal niet zo leuk zijn. En dat is ook zo. En toch zijn sommige mensen in staat om in de meest nare omstandigheden te blijven focussen op positieve aspecten waardoor ze zich toch goed voelen.

En aan de andere kant, wat zijn de overeenkomsten tussen Kurt Cobain, Amie Winehouse, DJ Avicii. Ze leven niet meer. Hoeveel succes en hoe goed ze het ook economisch deden en hoeveel fantastische fans ze ook hadden, ze konden niet omgaan met de druk en probeerden hun gemoedstoestand onder controle te houden met alcohol en drugs. Dus ook ……. hoe positief je omstandigheden ook zijn, je kunt altijd focussen op dat wat niet klopt, en op wat ja niet overeenkomt met hoe jij het zou willen, en je daardoor enorm ellendig voelen. Wat je aandacht geeft wordt groter.

De uitdaging is natuurlijk dat de meeste gedachten die je hebt op de achtergrond van je bewustzijn draaien. En als dat negatieve gedachten zijn en je die je dus niet bewust bent hoe kun je die dan veranderen, hoe kun je die aanpakken? Je zult dus eerst van de automatische piloot af moeten en nieuwe manieren van denken moeten installeren die wel focussen op wat een goed gevoel oplevert. Hoe doe je dat?

Nou, het is minder ingewikkeld dan je wellicht zou denken. Toen ik een theaterprogramma deed voor basisscholen kwamen er nog wel eens kinderen uit groep acht kwamen naar ons toe als we het decor aan het opbouwen waren en dan zeiden ze dan vonden ze dat kinderachtig. Kinderachtig decor. Want we speelden voor zowel de onderbouw met kinderen van 4 jaar tot en met de bovenbouw met 12 jarigen en de hele range ertussen. Ik vroeg hen dan om goed op te letten of ze de belangrijke boodschap achter het grappige theaterverhaal konden achterhalen. - Het verhaal dat dus ook geschikt is voor 4 jarigen - maar ja die snapten die boodschap toch niet want daar waren ze natuurlijk veel te klein voor - . En aan het eind van de dag kwamen dan die achtste groepers kwamen naar ons toe, heel enthousiast en kwamen ze vertellen wat ze dus gezien hadden, ontdekt hadden: wat je aandacht geeft wordt groter? En je hebt een keuze voor wat je wilt zien en hoe je je wilt voelen. Nou, van mij kregen ze dan dikke vette complimenten en high fives.

Een kijkkader wekt dus heel goed. Ofwel: Stel jezelf gerichte vragen zodat je met zinvolle antwoorden kunt komen. En je focus wordt gericht door de vragen die je stelt. Want wat doen vragen? Nou, 3 dingen:

1. ze richten onmiddellijk je aandacht en die verandering van focus geeft meteen een verandering van je gemoedstoestand. Wat is er geweldig aan deze situatie? Wat dan ook.

2. het laat ook meteen al het andere wegvallen. Dus als je een positieve vraag stelt dan valt al het negatieve valt weg in je beleving.

3. en het geeft onmiddellijk toegang tot, wat we noemen, je hulpbronnen.
Voorbeeldje: Ik vraag, een vraag als, ‘zou ik dat kunnen’ dat geeft toegang tot de hulpbron twijfel, en die is niet altijd even nuttig. Maar een vraag als ‘hoe krijg ik dat voor elkaar’ brengt je naar de hulpbron creativiteit of oplossingsgerichtheid. Weet je, alle hulpbronnen die zitten al in je. De vragen die je jezelf stelt sturen jouw computer in de richting van je hulpbronnen. De vragen sturen je focus, de focus van je aandacht . En wat je aandacht geeft dat wordt groter. En wat wil je groter laten worden? Je gevoel van zelfvertrouwen, moed, vriendelijkheid, empathie, competentie, kracht.

Wat zou er gebeuren als je je dag begint met het stellen van een aantal zinvolle gerichte vragen zoals: Hoe kan ik vandaag gebruiken om stappen te zetten in de richting van mijn doelen. Of nog beter: Hoe kan ik vandaag gebruiken om stappen te zetten in de richting van mijn doelen en plezier hebben in het proces. Je brein komt dan absoluut met antwoorden. Je gaat de juiste dingen in je omgeving zien, Je lichaam gaat er mee aan de slag. En het kan niet anders dan dat je stappen zult zetten in de richting van je doelen. En dan hoop ik wel dat je je doelen heel duidelijk hebt gesteld maar daar kom ik met je nog een keer een volgende op terug, bij een volgende aflevering.

Wanneer je deze vragen regelmatig stelt, eigenlijk oefent, worden ze op een gegeven moment worden ze automatisch en gaan ze op de achtergrond van je computer aan de slag, van je bewustzijn. En dan hoef je er ook niet meer over na te denken. Dan stel je die vragen automatisch. Vanzelf word je dan gericht op wat je wél wilt.
Afsluitend: Stel voor jezelf een aantal vragen op waar je ’s ochtends de dag mee kunt starten. Ander voorbeeldje: hoe kan ik me vandaag super voelen en er de beste dag van mijn leven van maken? Vragen als: waar ben ik enthousiast over in mijn leven op dit moment? sturen ook je aandacht naar een uitstekende gemoedstoestand. Probeer een paar vragen uit die bij jou passen en maak er een gewoonte van om die ’s morgens te stellen en vervolgens natuurlijk te beantwoorden. En merk dan hoe je je daarbij voelt.

Voor nu: je hebt alles in je om te slagen. Leef bewust en geniet van het leven. Op jouw succes.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.