Review Think and Grow Rich

Nov 21, 2019

 

Transcript:

Denk groot, wordt Rijk dat is de Nederlandse titel van het boek Think and Grow Rich van Napoleon Hill, het boek dat de absolute basis vormt voor de miljardenindustrie rond persoonlijke ontwikkeling. En daar wil ik het over hebben met je in aflevering 17 van Succesgewoonten van Topondernemers. Als je dit boek nog niet kent dan mis je het recept dat iedere succesvolle persoon toepast om te bereiken wat hij wil bereiken, bewust of onbewust.

Voordat ik je de basisprincipes uitleg van Think and Grow Rich abonneer even op dit kanaal, hieronder. Elke donderdag een nieuw inzicht in de succesvolle ondernemer.

Intro muziek

Think and Grow Rich is het basisboek ‘hoe word je succesvol?’. Wat er in staat is in de praktijk heel herkenbaar en logisch en als ik de Topondernemers spreek uit het onderzoek Spieken bij Topondernemers zijn diverse elementen uit het boek direct herkenbaar in wat ze mij vertellen.

Napoleon Hill, de schrijver van Think and Grow Rich heeft op verzoek van Andrew Carnegie, de rijkste man op aarde toendertijd, rond het jaar 1900, ruim 20 jaar van zijn leven besteed aan het onderzoek dat tot zijn boek leidde. Hierbij heeft hij minimaal 500 van de superrijken op de wereld gevolgd en geïnterviewd om het geheime recept te achterhalen voor het vormen van rijkdom en geluk.

En het uitgangspunt is dat gedachten scheppende krachten zijn. Gedachte-energie vormt zich in materie. Alhoewel daar overvloedige wetenschappelijke en praktische bewijzen voor zijn, er duizenden boeken over geschreven zijn, filosofen en dichters er ook al duizenden jaren over praten en het hele internet vol staat met uitleg en voorbeelden, heeft het merendeel van de mensen geen idee of weten ze niet wat ze daar mee zouden moeten kunnen. Op school wordt het kinderen ook niet uitgelegd.

En dat is toch wel verbazingwekkend want het is de basis van alles wat je bereikt in je leven. Alles maar dan ook werkelijk alles wat we kunnen waarnemen, wat we kunnen ervaren of wat we kunnen bereiken begint met een gedachte of een idee. Mentale gedachten vormen zich tot hun fysieke equivalenten. Ofwel wat je voor je kunt zien in gedachten kun je werkelijkheid maken. Iedereen kan zijn visie werkelijkheid maken. Sterker nog, het is de basis van ons fysieke bestaan. Er zijn wel een aantal ingrediënten nodig in het recept om het eindgerecht zo te bereiden dat het ook lekker is. Ofwel dat het is wat je graag wilt.

En daar gaat Think and Grow Rich over. Hoe dan? En het begint allemaal met verlangen of passie. Want het verlangen levert de scheppende energie die nodig is om iets tot stand te brengen. Als je geen trek hebt in een appeltaart dan zul je ook geen moeite doen om hem te bereiden. Ook al heb je de ingrediënten in huis, ook al weet je exact het recept en heb je bakblik en oven tot je beschikking. Die taart gaat er niet komen. Of ………

er moet een bepaalde noodzaak zijn. Er komt visite en de winkels zijn dicht bijvoorbeeld. Ja, dan moet je die taart wel maken als je je gasten iets lekkers wilt aanbieden.

Brandend verlangen, the burning desire, als die er niet is, kun je wel aanzwengelen. Als het namelijk een obsessie wordt zal de kans dat hetgeen wat je wilt ook realiteit wordt vele maken groter worden dan wanneer het er niet zo toe doet, te veel moeite kost. Maar is het eenmaal een obsessie dan ben je daar voortdurend mee bezig, dan ben je daar op gefocust, dan heb je er alles voor over en ligt alle aandacht op het bevredigen van dat verlangen. En wat je aandacht geeft wordt groter. Daar gaat alle creatieve energie heen.

Het wordt pas een obsessie, je wilt het perse bereiken, wanneer er geloof is dat het mogelijk is. En dat is de tweede stap, van de dertien uit het boek. Als dat geloof er niet is houdt het op. Tja ik zou het wel leuk vinden maar ja, daar ben ik nu te oud voor, niet slim genoeg, dat ben ik niet waard, dat is niet voor mij weggelegd. Dan ontstaat er weinig vuur en vlam. Dan komt de benodigde energie komt niet los. Maar dat geloof kun je wel opwekken door jezelf wijs te maken dat het wel kan. En dat kun je weer met zelfsuggesties doen of met zelfhypnose, door heel veel te herhalen net zolang tot je het gelooft.

Misschien wel het belangrijkste stuk dus van het boek is het deel over zelfsuggestie, de derde stap, waar je een declaratie schrijft over wat je wilt bereiken; hoeveel geld wil je precies hebben, wanneer precies en wat heb je daar voor over, ofwel wat stel je daar tegenover.

Dit declaratieformulier, een beetje aangepast met de opdracht uit een vorig hoofdstuk er in verwerkt, heb ik als download voor je klaarliggen; de Zelfsuggestie Rijkdom Verklaring. Zie de link hieronder. Vul de declaratie in en lees hem elke morgen bij het ontwaken en elke avond bij het naar bed gaan hardop met volle overtuiging, totdat je hem uit je hoofd kent. En dan nog blijf je dat elke ochtend en elke avond doen, het liefst nog vaker. Het richt je aandacht en het wakkert je verlangen aan.

Stom? Ja misschien wel maar het blijkt dat zo goed als elke superrijke dit doet. En niet voor niets. Dan Peña bijvoorbeeld, de selfmade multimiljardair, zegt dat het niet anders kan als je succesvol wilt zijn. Zo zit de werkelijkheid nu eenmaal in elkaar. Maar de meesten van ons hebben dat nooit geleerd, wat de succesvollen allang weten.

Vervolgens moet het duidelijk zijn dat als je iets wil bereiken je dat nooit voor niets krijgt. Daar moet iets tegenover staan. Je zult minimaal dezelfde waarde moeten leveren om bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid geld te kunnen verdienen. En om die waarde te kunnen leveren heb je specialistische kennis nodig. Als mensen die kennis niet hebben maar wel nodig hebben om verder te komen kan jij jouw specialistische kennis aanbieden voor geld, en dat is de vierde stap. In deze tijd is het handig om geld te verdienen door eerst gratis waarde weg te geven zodat mensen het gevoel krijgen dat je echt iets te bieden hebt. En vervolgens bij betaalde leveringen kun je het beste meer bieden dan dat je beloofd had zodat mensen het gevoel krijgen dat ze bij jou in het krijt staan. En terug komen.

Albert Einstein zei het al: Logica brengt je van A naar B maar verbeelding brengt je overal. En die verbeelding vormt de vijfde stap. Je verbeelding gaat je helpen om je verlangen super helder te krijgen en plannen te vormen om het verlangen te realiseren. En bijna heel het boek draait om de kracht van het onderbewuste ofwel het oneindige intelligente Universum waar jouw onderbewuste direct mee verbonden is. Probeer de plannen dan ook niet met je logica te vormen maar laat ingevingen uit je onderbewuste en intuïtie toe om tot de juiste plannen te komen.

Doe verzoeken aan je onderbewuste voor je gaat slapen en let op ingevingen die je tijdens de dag of zelfs al in je slaap krijgt die aanwijzingen geven voor het plan. Stel je zelf handige vragen over hoe je zaken voor elkaar kunt krijgen. Je onderbewuste zal antwoord geven als je goed luistert.

Volgens een gestructureerde planning kom je vervolgens tot de realisatie van je verlangen. De zesde stap.

Voor de zevende stap: Telkens blijkt weer dat op het moment dat er daadwerkelijk een beslissing wordt genomen, een echte keuze wordt gemaakt, waarbij alternatieven niet meer beschikbaar zijn – dat vinden we lastig want we willen eigenlijk alles. Maar dat werkt niet - wanneer de schepen als het ware achter je verbranden en er geen plan B meer is – dan zet het Universum het bereiken van het verlangen in werking. Blijft er twijfel en en worden geen werkelijke keuzen gemaakt dan gebeurt er ook niets omdat het onderbewuste geen idee heeft welke kant het op moet. Een besluit zorgt voor een duidelijke instructie en een duidelijke richting aan het onderbewuste, die daar dan vervolgens mee aan de gang gaat.

Succes is één keer vaker opstaan dan dat je valt. Volharding zorgt dat je uiteindelijk slaagt. En dat is de achtste stap. Het punt is dat je niet vooruit kunt komen zonder fouten te maken. Je moet dingen uitproberen zonder dat je weet wat er gebeurt omdat je je steeds weer in het onbekende begeeft als je succesvol wilt zijn. Als het fout gaat herstel je het en dan weet je weer meer van die onbekende ruimte. Als het goed gaat ben je weer een stap verder. De Grote uitvinder Edison deed er 10.000 keer over om een perfecte gloeilamp te maken. Hij gaf nooit op. En dat is de kern van stap acht.

Je kan het niet alleen. En als je samenwerkt aan een gezamenlijk doel blijkt dat één en één heel vaak optelt tot drie of vier. Je wordt creatiever en productiever als je samenwerkt. Vandaar dat de denktank of de mastermind besproken wordt in stap negen, een groep mensen die elkaar opzoekt om hun business te bespreken. Het leuke is dat je daar ook mee kunt beginnen als soort een virtueel spel met bijzondere resultaten. Ga ergens rustig zitten en stel je voor dat Napoleon Hill de schrijver zelf aanwezig is, naast Richard Branson en Tony Robbins en iedereen waarvan je denkt dat je veel kunt leren en dat zij antwoorden weten op jouw vragen. Bespreek met hen in gedachten een probleem en luister naar hun oplossingen in hun eigen stijl. Discussier en vind je eigen weg. Je zult verbaasd staan over de resultaten en nieuwe ideeën die hier uit komen.

Als je wil presteren heb je energie nodig. Als je groots wilt presteren heb je veel energie nodig. Wat is de grootste drijvende kracht in een mens? Dat is het sexuele verlangen. Mensen doen vrijwel alles voor sex maar bij de lichamelijke uiting daarvan gaat die energie ook met bakken verloren aan, tja veelal niets. In het hoofdstuk van Think and Grow Rich dat the Mystery of Sex Transmutation heet – het geheim van de omzetting van sexuele energie – wordt aangegeven dat wanneer die sexuele oerenergie gekanaliseerd wordt en gericht op de hogere levensdoelen, in plaats van op de lichamelijke lusten een transformatie kan plaatsvinden van middelmatigheid naar genialiteit. Voor topprestaties heb je nu eenmaal bakken energie nodig. Dus verspil die energie niet te veel wanneer je tot grote geestelijke hoogte wilt stijgen.

De laatste hoofdstukken, en stappen richting rijkdom, van het boek gaan over het onderbewustzijn, stap elf, waar alle kennis van het hele Universum besloten ligt en waar op afgestemd kan worden mits we de kritische geest ofwel het kwetterende aapje in ons hoofd stil krijgen. Inmiddels is er nog veel meer bekend over de onderbewuste geest die geprogrammeerd is en die de programma’s voortdurend afdraait. Het is een systeem van gewoonten. Is de programmering doelgericht op wat je wilt bereiken dan werkt dat supergoed. Maar veelal werkt die programmering de doelen alleen maar tegen. En dan is het tijd voor herprogrammering. Maar daarvoor kun je beter deze video even bekijken en de McApp downloaden.

De hersenen, beschreven in stap twaalf, zijn eigenlijk alleen maar een zend- en ontvangststation voor gedachten. Ze denken zelf niet. Dat wil dus ook zeggen dat gedachten niet van ons persoonlijk zijn maar dat we afstemmen op gedachten die al in de ether aanwezig zijn zoals we met onze televisie afstemmen op een televisieprogramma dat al in de ether aanwezig is. De televisie maakt die programma’s niet zelf. De huidige wetenschapper gaat uit van een Universum dat bestaat uit een oneindige hoeveelheid waarschijnlijke werkelijkheden. Al die programma’s, al jouw mogelijke levens, de succesvolle en de mislukte, bestaan dus al als een waarschijnlijkheid in de ether. Het is maar waar we op afstemmen welk leven voor ons zichtbaar wordt. En die afstemming heeft weer alles te maken met waar we onze aandacht op richten en wat we geloven dat waar is. Wil je op een ideaal leven afstemmen? Stel je dit ideale leven dan voor, doe alsof het al helemaal zo is, en doe dat weer en weer en net zolang tot je begint te geloven dat dit kan en de waarheid is en daarmee stem je af op die waarschijnlijke werkelijkheid die al in de ether aanwezig is. En op een gegeven moment begin je die werkelijkheid te leven. Alles kan.

En die creatieve verbeelding komt in het hoofdstuk over het zesde zintuig, stap dertien - het zesde zintuig, nog eens nadrukkelijk naar voren. Door het veel te gebruiken wordt het steeds sterker. Het formulier de Zelfsuggestie Rijkdom Verklaring – zie voor de link hieronder – kan je hier verder bij helpen. Dus download en gebruik het.

Dit zijn de dertien stappen tot rijkdom en geluk die Napoleon Hill gedestilleerd heeft uit al die superrijke mensen, die deze methoden allemaal gebruiken om hun rijkdommen te vergaren. En vergeet niet, deze mensen zijn niet anders, niet anders dan jij en ik. Zij hadden alleen de beschikking over andere kennis, over de gebruiksaanwijzing voor hun denken, over de recepten voor rijkdom. En die kunnen wij nu ook toepassen.

Oh ja en vergeet niet te abonneren op dit kanaal. Elke week een nieuw inzicht in de succesgewoonten van topondernemers. En dit boek Think and Grow Rich staat er vol mee. En volgende week zal ik een link toevoegen voor een gratis pdf van dit boek. Dus onthoudt: denk groot word rijk.

Voor nu: je hebt alles in huis om te slagen. Leef bewust en geniet van het leven. Op jouw succes!

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.